Tyypillisimmät tietokonevirukset

Vaikka tietokoneiden ja internetin kehittäjät halusivatkin jakaa kehityksensä muille positiivisessa mielessä, eikä niitä rakennettu rikollisuutta varten, ovat rikolliset valitettavasti löytäneet kaikki uusimmat ja tuoreimmat keinot käyttävät järjestelmiä omaksi hyödykseen. Tietokoneet ovat ihmisten luomia järjestelmiä, jotka tekevät työtä käskettyä. Ne eivät ole itsenäisesti ajattelevia älyolentoja, jotka pystyisivät ennakoimaan ja tekemään ratkaisuja esimerkiksi käyttäjänsä hyväksi. Ihmiset tekevät virheitä ja tästä syystä tietokoneiden ohjelmistoissa huomataan aika-ajoin virheitä, joita rikolliset pyrkivät hyödyntämään.

Tietokonevirukset ovat yleisimpiä Windows-käyttöjärjestelmissä, mikä johtuu taas monesta eri syystä. Siitä jopa kiistellään. Linux- tai Macintosh-käyttöjärjestelmiinkin on yritetty tehdä viruksia, mutta ne eivät ole olleet kovin menestyksekkäitä. Windows on edelleen siis riskialttein käyttöjärjestelmä.

Samalla se on kuitenkin maailman suosituin käyttöjärjestelmä tietokoneissa. Tästä syystä kannattaa olla tietoinen siitä, mitä viruksia Windowsiin voi tulla, jotta voit ehkäistä niitä omalla koneellasi. Kaikki oikeastaan lähtee siitä, mitä kaikkea tietokoneellasi tehdään. Mikäli tietokone ei ole kytketty internetiin, vaan sitä käytetään esimerkiksi pelkästään offline-pelaamiseen tai kuvien käsittelyyn, viruksen tarttuminen on käytännössä mahdotonta. Viruksen tulisi silloin tulla myös offline-muodossa, esimerkiksi USB-tikun myötä. Ethän siis koskaan kytke tietokoneeseesi mitään levyä tai muistitikkua, jonka sisältöä et tiedä.

Näkyvät ja näkymättömät virukset

tietokoneviruksia on kahta päätyyppiä

Tietokoneviruksia on karkeasti sanottuna kahdenlaisia. On sellaisia, jotka näkyvät käyttäjälle ja sellaisia, jotka eivät näy. Kaikessa yksinkertaisuudessaan viruksen tavoite on hyödyntää käyttämääsi, rikollisen viruksella varustettua tietokonettasi keräämään arkaluontoista tietoa, kuten pankkitietoja. Viruksista suosituin on todennäköisesti troijalainen, joka saa nimensä vanhasta sotatempusta, jotka troijalaiset tekivät. Monesti käyttäjät lataavat ilmaiselta sivustolta hyödylliseltä vaikuttavan ohjelman tai sisällön, joka paljastuukin oikeasti virukseksi. Troijalaisia on ympäri nettiä.

Tästä syystä ei koskaan kannata ladata sellaista, minkä alkuperää et voi vahvistaa. Mikäli ilmainen ohjelma löytyy tunnetulta ja arvostetulta sivulta, ei siinä todennäköisesti ole mitään pahaa. Tietokoneen turvallisuuden kannalta kannattaa pitää nyrkkisääntönä sitä, että jos sinä ei ole maksava asiakas, silloin sinusta voidaan tehdä tuote ja myydä eteenpäin. Maksullisuuskaan ei aina ole tae turvallisuudesta. Netissä ei olekaan mitään varmuutta siitä, onko jokin palvelu troijalainen virus tai ei. Troijalaisessa paha on se, että niiden oikea alkuperä saattaa pysyä piilossa ja esimerkiksi käytät tyytyväisenä palvelua, joka ulkopuolelta ei näytä epäilyttävältä, mutta kerää tietokoneesta dataa ja lähettää sitä eteenpäin ulkopuolisille.

Näkyvät virukset ovat todella ärsyttäviä kaikin puolin. Ne tulevat usein esille niin, että tietokoneen työpöydälle ilmestyy pieni ruutu, joka kertoo, että tietokoneellasi on virus. Sillä houkutellaan käyttäjää klikkaamaan linkkiä ja lataamaan “virustorjuntaohjelma”. Oikeasti kyseessä on vain virusohjelma itsessään, joka voi lähettää kaikki tietokoneen tiedot rikollisesti eteenpäin. Et välttämättä koskaan pääse tällaisesta viruksesta eroon, ellei tietokoneeseen tehdä täydellistä uudelleenkäynnistämistä ja käyttöjärjestelmän uudelleen asentamista.

Helpoin tapa ehkäistä viruksia on asentaa ensinnäkin luotettava virustorjuntaohjelma, joka auttaa sinua kaikessa nettikäytössä. Luotettavia vaihtoehtoja on monia ja niitä löytyy sekä ilmaisia, että maksullisia. Maksullisissa ohjelmissa on usein useampia ominaisuuksia ja niissä saa käyttöönsä hyödyllisiä lisäosia, jotka auttavat virusten torjunnassa. Toiseksi kannattaa aina pitää mielessä, ettei lataa mitään ylimääräistä tai turhaa koneelle netistä. Söpöjen kissa- ja koirakuvien tallentaminen voi olla kivaa, mutta saatat joku päivä vahingossa klikata väärää linkkiä ja koneellesi asentuu huomaamatta virus.

Kannattaakin käydä vain sellaisilla sivuilla, jotka näyttävät hyvältä ja luotettavilta, eivätkä pakota sinua lataamaan mitään koneelle. Ilmaisohjelmat ovat juuri niitä helpoimpia työkaluja saastuttaa tietokone niin, ettei käyttäjä edes huomaa olevansa viruksen pauloissa.