Tietokonettasi uhkaavat virukset

Tietokonetta käytetään nykyään lähes kaikkeen. Sillä voidaan kirjoittaa, pelata, maksaa maksuja ja lähes mitä tahansa muuta. Tietokoneen halutaan tietysti toimivan ongelmitta, mutta joskus saattaa tulla tilanne, jolloin tietokone käyttäytyy oudosti tai sen toiminta ei ole sujuvaa. Tällöin kyseessä voi olla virus. Tämä voi sattua kenelle tahansa, mutta virusten pääsy koneeseen voidaan estää omilla toimilla.

Tietokonettasi uhkaavat virukset

Millaisia virukset ovat?

Viruksia on olemassa erityyppisiä. Otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi makrovirukset. Makroviruksia pääsee koneelle esimerkiksi sähköpostin avatun liitetiedoston kautta. Tiedostomuodot, joissa niitä voi olla, ovat usein word- tai excel-tiedostoja. Jos saat sähköpostia oudolta lähettäjältä ja viestissä on lisäksi liite, kannattaa sähköposti poistaa suoraan ilman liitteen avaamista. Makrovirukset leviävät myös ohjelmistojen mukana. Kannattaa pitää mielessä, että mikäli ystäväsi tietokone on saastunut ja hän lähettää sinulle tiedoston, sinunkin tietokoneesi saa saman viruksen. Tästä syystä tiedostot kannattaa tarkastaa virusten varalta. Alempana kerromme tarkemmin virustorjuntaohjelmista. Makrovirukset ovat ohjelmistoriippuvaisia. Ne toimivat siis vain tiettyjen ohjelmistojen kanssa. Esimerkiksi MS-Officella on mahdollista luoda todella haitallisia viruksia, sillä se käyttää makrokielenään VBA-kieltä, joka mahdollistaa näiden virusten luomisen.  Toinen virustyyppi on käynnistyslohkovirukset. Ne kopioivat itsensä suoraan kiintolevyn käynnistyslohkoon – tästä virustyypin nimi. Tietokone lukee tämän lohkon joka kerta käynnistyksen yhteydessä ja sillä tavoin virus toimii. Käynnistyslohkovirukset ovat nykyään kuitenkin äärettömän harvinaisia, sillä ne leviävät levykkeiden yhteydessä, joita ei enää nykypäivänä juurikaan käytetä. Madot ovat itsekseen leviäviä tietokoneohjelmia, jotka hyödyntävät järjestelmien mahdollisia tietoturva-aukkoja. Matojen tarkoituksena on levitä mahdollisimman laajalle. Ne voivatkin levittää itseään esimerkiksi lähiverkkojen kautta. Madot voivat myös sammuttaa virustentorjuntaohjelmia tai palomuureja ja tästä syystä tietokoneesi oikeanlaista toimintaa kannattaa seurailla jatkuvasti. Näiden lisäksi on olemassa nk. Troijan hevosia, jotka nimensämukaisesti ovat jotain muuta kuin niiden luullaan olevan. Troijan hevosta käytetään mm. ihmisten salasanojen selvittämiseen. Viruksia voi tulla myös verkkosivustojen kautta. Sivustoihin on voitu joko naamioida viruksiin johtavia linkkejä tai sitten eteesi saattaa ponnahtaa ikkuna, jossa sinulle tiedotetaan esimerkiksi iPhonen voittamisesta. Tällaisia linkkejä tai voittoilmoituksia ei kannata koskaan klikata, vaan sivustolta kannattaa poistua samantien. Näiden virusten joukossa voi piillä myös Troijan hevosia, jolloin salasanasi saattaa olla vaarassa.

 

Mitä virukset tekevät?

Jotkut virukset aiheuttavat päänvaivaa pelkästään kopioitumalla laitteelta toiselle. Näistä ei sinänsä ole muuta haittaa. Toiset virukset taas voivat vaikuttaa tietokoneen toimintaan kriittisestikin. Virus ei ole yleensä ole aktiivinen heti kopioitumisen jälkeen. Jotkut virukset on itseasiassa ohjelmoitu aktivoitumaan vasta tietyn ajan jälkeen, jolloin tietokoneen omistajan voi olla vaikeampi selvittää viruksen alkuperää. Virukset voivat tietokoneen sekoittamisen lisäksi esimerkiksi levittää tietokoneelta löytyviä arkaluonteisia tietoja Internetiin. Tämä voi tietysti olla erityisen haitallista tietojen omistajalle.

Viruksilta suojautuminen

Tietokone voidaan suojata viruksilta virustorjuntaohjelman avulla. Jokaisen tietokoneen omistajan tulisi huolehtia oman tietokoneensa virussuojasta. Lisäksi virustorjuntaohjelma tulee pitää asianmukaisesti päivitettynä. Päivitys on tärkeää syystä, että virukset kehittyvät koko ajan ja niitä kehitellään lisää. Suosittuja virustentorjuntaohjelmia ovat esimerkiksi F-Secure Anti Virus. Ohjelmaa voidaan käyttää 30 päivää maksuttomasti, jonka jälkeen se muuttuu maksulliseksi. Muita suosittuja ohjelmia on McAfee ja Symantec Antivirus. Tietokoneen suojauksen lisäksi kaikki ladatut tiedostot kannattaa aina tarkistaa virusten varalta. Monet virustentorjuntaohjelmat suorittavat tämän tarkastuksen automaattisesti, mutta mikäli näin ei ole, voit suorittaa manuaalisen tarkastuksen. Näillä ohjeilla pysyt suojattuna viruksia vastaan. Pidä silmät auki ja maalaisjärki mukana saadessasi epäilyttäviä sähköposteja. Turvallista tietokoneen käyttöä!

Viruksilta suojautuminen