Surffaa netissä yksityisesti

Ota askel taaksepäin ja mieti, kuinka suuri osa elämästäsi siirtyy luonnostaan ​​Internetin kautta. Tunnetko hiipivän pelon tunteen? Se on täysin kohtuullista ottaen huomioon yksityisyyttäsi vastaan kohdistetut joukot. Yksi parhaimmista tavoista suojata tietosi on käyttää virtuaalista yksityistä verkkoa (VPN), joka tarjoaa myös jonkin verran hallintaa siitä, kuinka sinut tunnistetaan verkossa.

Kun Internet ensimmäistä kertaa pyöritettiin yhdessä, turvallisuuteen tai yksityisyyteen ei kiinnitetty paljon huomiota. Aluksi se oli vain joukko jaettuja tietokoneita tutkimuslaitoksissa, ja laskentateho oli niin rajallinen, että kaikenlainen salaus olisi voinut tehdä asioista erittäin vaikeita. Jos jotain, keskityttiin avoimuuteen, ei puolustukseen. Nykyään useimmilla on useita verkkoon kytkettäviä laitteita, jotka ovat huomattavasti tehokkaampia kuin alkuaikojen huipputietokoneet. Mutta Internetissä ei ole paljon perustavanlaatuisia parannuksia. Ajattele, että vasta viime vuosina HTTPS on yleistynyt.

Mikä on VPN ja kuinka se toimii?

Yksinkertaisesti sanottuna VPN luo virtuaalisen salatun pääsyn sinun ja VPN-palvelun käyttämän etäpalvelimen välillä. Kaikki Internet-liikenteesi ohjataan tämän pääsyn läpi, joten tietosi ovat turvassa uteliailta silmiltä. Mikä parasta, tietokoneellasi näyttää olevan VPN-palvelimen IP-osoite, joka peittää henkilöllisyytesi ja sijaintisi. Kun tietosi saavuttavat VPN-palvelimen, ne poistuvat julkisesta Internetistä. Jos käyttämäsi sivusto käyttää yhteyden suojaamiseen HTTPS-protokollaa, olet edelleen suojattu. Mutta vaikka se olisi siepattu, tietoja on vaikea jäljittää takaisin sinulle, koska ne näyttävät tulevan VPN-palvelimelta.

VPN

Jotta ymmärrät VPN:n arvon, se auttaa miettimään tiettyjä skenaarioita, joissa VPN:ää voidaan käyttää. Harkitse julkista Wi-Fi-verkkoa, ehkä kahvilassa tai lentokentällä. Yleensä saatat muodostaa yhteyden ilman ylimääräistä ajattelua. Mutta tiedätkö kuka voi seurata liikennettä kyseisessä verkossa? Voitko olla edes varma, että Wi-Fi-verkko on legitiimi vai voisiko sitä käyttää varka, joka seuraa henkilökohtaisia tietojasi? Ajattele salasanoja, pankkitietoja, luottokorttinumeroita ja yksinkertaisia yksityisiä tietoja, jotka välität joka kerta, kun kirjaudut verkkoon. Jos muodostat yhteyden samaan julkiseen Wi-Fi-verkkoon VPN:n avulla, voit olla varma, että kukaan kyseisessä verkossa ei pysty sieppaamaan tietojasi – eikä muut käyttäjät, jotka hakevat mahdollisia uhreja, eivätkä edes verkon operaattorit. itse. Tämä viimeinen kohta on erityisen tärkeä, ja kaikkien tulisi pitää mielessä, että on erittäin vaikeaa tietää, onko Wi-Fi-verkko sellainen, mistä näyttää – vain siksi, että sen nimi on Starbucks_WiFi, ei tarkoita, että se todella tunnetun kahvinmiehen omistama.

Toinen esimerkki, joka osoittaa VPN-arvojen, on käyttää näitä palveluja pääsyä estettyihin verkkosivustoihin. Jotkut hallitukset ovat päättäneet, että on heidän etujensa mukaista estää tiettyjä verkkosivustoja pääsy kaikille väestön jäsenille. VPN:n avulla nämä ihmiset voivat saada verkkoliikenteen pääsyn toiseen maahan edistyneemmillä käytännöillä ja käyttää sivustoja, jotka muuten olisivat estettyjä. Ja taas, koska VPN:t salaavat liikennettäsi, se auttaa suojaamaan ihmisiä, jotka yhdistävät tällä tavalla avoimeen Internetiin. Suurimmaksi osaksi VPN-asiakkaat ovat samat sekä Windowsille että macOS:lle. Mutta näin ei aina ole, ja olemme löytäneet huomattavia suorituskykyeroja käyttöjärjestelmästä riippuen. Huomaa, että voit ohittaa asiakassovellukset kokonaan ja muodostaa yhteyden VPN-palveluun yksinkertaisesti tietokoneesi verkon ohjauspaneelin avulla. Sinun on kuitenkin kirjauduttava VPN-palveluun.

Mobiililaitteissa tilanne on hieman hankalampi. Useimmat yritykset tarjoavat VPN-sovelluksia Androidille ja iOS:lle, mikä on hienoa, koska käytämme näitä laitteita yhteyden muodostamiseen Wi-Fi:iin koko ajan. VPN:t eivät kuitenkaan aina pelaa mukavasti matkapuhelinyhteyksillä. Matkapuhelintietojen sieppaaminen vie kuitenkin joitakin vakavia ponnisteluja, vaikka lainvalvontaviranomaisilla tai tiedustelupalveluilla onkin helpompi päästä käsiksi näihin tietoihin tai metatietoihin yhteyksien kautta matkapuhelinoperaattoreihin tai käyttämällä erikoislaitteita. Vaikka VPN-sovellukset ovat ulkomuodoltaan ja toiminnaltaan melko samanlaisia mobiiliympäristöstä riippumatta, iPhone VPN-sovellukset käyttävät usein erilaisia VPN-protokollia kuin heidän Android-kollegansa. Tämä on kuitenkin hieno useimmiten.