Onko internetin disinformaatio-ongelmaan ratkaisua

Teoriassa Facebookin elokuussa 2018 julkaiseman tiedotteen laajalle levinneen iranilaisen disinformaatiokampanjan sulkemisesta pitäisi saada sinut paremmalle mielelle. Sosiaalinen verkosto oli hidas tunnistamaan tällaiset kampanjat uhiksi ennen vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleja, ja Facebook ansaitsee hieman pisteitä, kun yrityksen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kuvasi yhtiön siirtyvän reagoivasta havainnoinnista ennakoivaan havainnointiin koordinoitujen propagandatoimien osalta.

Mutta kyseessä ei ollut pelkästään Iran eikä pelkästään Facebook. Myös YouTube kertoi, että se oli poistanut sisältöä, joka linkittyi iranilaiseen kampanjaan. Samoin teki myös Twitter. Facebook kertoi lisäksi, että se oli poistanut venäläistä propagandaoperaatiota levittäviä sivuja, jotka eivät liittyneet mitenkään iranilaiseen kampanjaan.

Eikä tässä vielä kaikki, Microsoft ilmoitti hiljattain, että se oli paljastanut venäläisen hakkerointikampanjan, joka oli kohdistettu konservatiivisiin ajatushautomoihin Yhdysvalloissa. Lisäksi samoihin aikoihin nousi esiin uutinen, jonka mukaan hakkerit olivat yrittäneet tunkeutua Demokraattien kansallisen komitean äänestäjien tietokantaan.

Harmaata aluetta

Kaikki tämä tapahtui kolmen päivän sisällä, minkä lisäksi Facebook ajoi kuukautta aiemmin alas toisen vaikutuskampanjan, jonka alkuperä on epäselvä, mutta jonka takana saattoivat olla venäläiset. Tämä tipoittain esiin nousevat paljastukset eivät juuri herätä luottamusta. Jos löydät keittiöstäsi yhden torakan, voit olla tyytyväinen napattuasi sen. Kun löydät seuraavan ja taas seuraavan, jossain vaiheessa sinusta alkaa tuntua siltä, että sinun täytyy polttaa koko talo.

Nämä väärinkäytösten paljastukset kertovat näiden kohtaamiemme ongelmien uutuudesta ja siitä, kuinka valmistautumattomia me olemme käsittelemään niitä. Jotkut näistä tapauksista koskevat todellista rikollista toimintaa. Mutta toiset, kuten iranilainen kampanja, kuvaavat enemmänkin harmaata käytösaluetta, joka ei ole selkeästi laitonta ja joka perustuu pitkälti samaan asiaan, mitä monet ihmiset tekevät päivittäin, netissä valehtelemiseen.

Koska nämä toiminnot tapahtuvat harmaalla alueella, jokaisesta paljastuksesta oppiminen ja pohtiminen, millainen potentiaalinen vaikutus niillä on, ja millainen meidän kollektiivinen kapasiteettimme niihin vastaamiseksi on, on digitaalisen yhteiskunnan seuraava suuri tehtävä. Ja tehtävä on paljon suurempi kuin kukaan meistä tällä hetkellä vielä ymmärtää.

Onko ratkaisua olemassa

Facebookin, Microsoftin ja muiden tällä hetkellä tekemä työ kohti ennakointia on positiivinen trendi, joka on osa ratkaisua. Mutta se ei ole kuitenkaan koko ratkaisu, johon täytyy sisältyä koko yhteiskunnan käsittävä ymmärrys ongelmasta ja haavoittuvuuksista, jotka internet on paljastunut demokraattisesta yhteiskunnasta. Ratkaisu edellyttää, että valtionhallinto ottaa ohjat käteensä, eikä tätä ole tapahtumassa tällä hetkellä. Ratkaisu vaatisi myös, että kansalaisista tulisi huomattavasti tarkkaavaisempia netissä näkemiensä asioiden suhteen ja kuinka he reagoivat näkemäänsä ja miten se vaikuttaa heidän poliittiseen elämäänsä.

Vaikka kaikki nämä tekijät olisivat kunnossa, emme ole ehkä vielä valmiita todelliseen ratkaisuun. Sen sijaan paras, mitä voimme toivoa, on jonkinlainen jatkuva kissa ja hiiri -leikki hyvien ja pahojen toimijoiden välillä netissä. Taistelu, joka ei koskaan lopu, mutta jonka vahinkoja voimme toivottavasti pienentää. Kyseessä oin pitkä peli. Lyhyen tähtäimen peli on masentavampi.

Ajattele asiaa tältä kannalta: kuinka luottavainen ole, että tulevat vaalit ovat suojassa hakkereilta ja netin propagandatoimilta? Todennäköisin vastaus tähän on, että kukaan ei tiedä varmaksi, mutta kovin luottavainen ei luultavasti kannata olla. Facebook ja muut teknologiayritykset pyrkivät lisäämään valvontaansa merkittävien vaalien aikaan. Mutta heidän havaitsemillaan uhilla ei ole paljoakaan tekemistä vaalien kanssa. Esimerkiksi iranilainen operaatio on ollut käynnissä vuosia, eikä sitä ole nähtävästi kohdistettu Yhdysvaltain vaaleja vaan Yhdysvaltain politiikkaa kohtaan. Facebook kertoo löytäneensä runsaasti valetilejä aina suurten vaalien yhteydessä, ja yhtiö oppii koko ajan paremmin tunnistamaan tällaisen toiminnan jo etukäteen ja estämään järjestelmän väärinkäytöksiä.