Nettihuijauksilta suojautuminen

Internet on yhä suurempi osa arkipäiväämme niin töissä kuin vapaa-ajallakin: sen tarjoamat hyödyt ovat kiistattomat, ja mikä olisikaan mukavampaa kuin olla yhteydessä vaivattomasti yhteydessä vaikka perheenjäseneen tai ystävään maailman toisella puolella. Sähköposti, sosiaaliset mediat ja muut alustat helpottavat yhteydenpitoa, ja toisaalta internet tarjoaa myös loputtoman tietopankin ja välineen työntekoa varten. Internetin käytössä on kuitenkin vaaransa, joista jokaisen käyttäjän olisi oltava tietoinen, ja huijarit keksivät alituisesti erilaisia tapoja viilata hyvää uskovia käyttäjiä linssiin. Huijareilla voi olla jopa kansainvälinen tausta, ja erilaisten käännöskoneiden ansiosta he vaikuttavat puhuvan taidokkaasti jopa suomea. Nettihuijaukset ovat nykyaikana niin yleisiä, että niiden uhreille on luotu monia tukipalveluita. Niistä yksi on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n Huijarit kuriin -hanke. Huijatuksi tuleminen voi olla hyvin traumaattinen ja henkisesti ravisuttava kokemus, joten avun hakemista ei sovi häpeillä.

Nettihuijauksilta suojautuminen

Nettihuijauksilta suojautuminen

 

Millaisia nettihuijauksia on?

Stereotyyppisinä huijauksina pidetään perinteisesti romanttisia huijauksia, jossa huijari tekeytyy kumppania hakevaksi henkilöksi seuranhakupalstalla. Monesti kuvaan tulevat hyvin nopeasti jo rahapyynnöt, ja näin uhri voi pahimmillaan menettää jopa suurehkoja summia rahaa. Tämänkaltaisista huijauksista on ollut myös mediassa paljon uutisointia, ja toki vieraiden ihmisten suhteen olisi aina pidettävä varansa, etenkin jos romanssi tuntuu etenevän nopeaan tahtiin. Muunlaisiinkin huijauksiin törmää monesti arkipäivässä. Varmasti hyvin suuri osa ihmisistä on joskus vastaanottanut huijaussähköposti tai -tekstiviestin. Monesti huijari voi esiintyä jopa jonkin virallisen tahon edustajana ja yrittää kalastaa uhrin henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitietoja. Huijausviestit voi monesti tunnistaa heti jo huonosta kieliasusta tai puuttuvista logoista, mutta ajan mittaan huijaritkin ovat oppineet panostamaan viesteihin, ja ne saattavat näyttää hätkähdyttävän aidoilta. Myös nettihuutokaupoissa esiintyy huijauksia. Käytännössä huijari mainostaa tuotetta tai palvelua, jota uhri ei tule koskaan saamaan, ja katoaa kuin tuhka tuuleen vastaanottaessaan uhrin maksun. Kyseisiä rikoksia voi olla todella hankalaa selvittää edes poliisin avulla, ja etenkin jos huijari vaikuttaa hoputtavan uhria ostopäätöksen tai maksun suhteen, pitäisi hälytyskellojen jo soida.

 

Kuinka voin estää huijauksen uhriksi joutumisen?

Pääperiaatteena internetissä toimimiseen on, että käyttäjän tulisi aina pysyä valppaana ja varauksellisena, etenkin jos kohtaa tilanteita, joihin liittyy suuria summia rahaa. Yleisesti ottaen henkilö- tai yhteystietojaan ei kannata luovuttaa kenellekään, jonka motiiveja niiden kysymiseen ei tunne hyvin. Käytännössä ei koskaan voi tietää, kenen kanssa tietojaan jakaa, ja seuraukset niiden vuotamisesta voivat olla katastrofaaliset. Romanttiset huijaukset ovat kenties karuimmasta päästä. Uhri voi kehittää huijariin aitoja kiintymyksen tunteita, eivätkä hänen hälytyskellonsa soi, vaikka pyynnöt olisivat kuinka suuria ja selitykset kuinka epärealistisia tahansa.

Kuinka voin estää huijauksen uhriksi joutumisen

Kuinka voin estää huijauksen uhriksi joutumisen?

 

Hyvänä ohjenuorana turvalliseen internet-tapailuun olisi pitää sitä, että antaa itselleen aikaa luoda toisesta ihmisestä kuvan ja rakentaa luottamusta. Jos toinen ihminen on sinusta kiinnostunut, miksi suhteen kanssa pitäisi ruveta hötkyilemään? On hyvä myös tarkkailla, kuinka paljon toinen jakaa tietoa itsestään ja toki suhtautua rahapyyntöihin varauksella. Jos huijauksen tavoitteena on kalastella henkilökohtaisia tietoja, on hyvä muistaa, että mikään virallinen taho ei missään tilanteessa kysy moisia tietoja puhelimitse tai sähköpostiviestillä. Joskus huijaukset voivat tosiaan vaikuttaa hyvin vakuuttavilta, mutta jos haluaa ensin varmistua, onko kyseessä huijaus, voi selvittää jopa palveluntarjoajalta, onko heiltä lähtenyt kyseisen kaltainen yhteydenottopyyntö.  Nettikauppahuijauksilta suojautumisen ensimmäinen askel on tarkistaa myyjän tiedot: jos myyjän profiili vaikuttaa tyhjältä, tai mikäli sieltä löytyy negatiivisia palautteita muilta asiakkailta, kannattaa ostoprosessiin suhtautua varauksella. Ylipäätään on hyvä olla myös kriittinen itse kaupan suhteen ja suosia maineikkaita, turvallisia nettikauppoja ostosten tekoon.