Mikä on pimeä netti?

Netti on erittäin iso alue, johon liittyy montaa sisältöä.

 

Mikä on pimeä netti?

Nykypäivänä netistä voi löytää oikeastaan mitä tahansa niin hyvällä kuin pahallakin. Netti saattaa pahimmassa tapauksessa olla hyvinkin vahingoittava paikka, joten sitä käyttäessä pitää olla tietoinen mitä on tekemässä. On myös erittäin tärkeää varoittaa lapsia internetin vaaroista, jotta hekin ovat tietoisia myös netin huonoista puolista. Lapsia ja nuoria tulee valistaa netin käytössä, jotta he ovat tietoisia siitä, että miten nettiä käytetään oikeaoppisesti. Esimerkiksi kuvapalveluissa on erittäin tärkeää olla tietoinen siitä, että mitä kaikkea nettiin laittaa. Kun kuva on kerran ladattu nettiin, se ei sieltä häviä koskaan täysin. Kuvien väärinkäyttö on hyvinkin yleistä, joten on hyvin tärkeää pitää kuvien sisältö sopivana, etteivät ne leviä ei halutuille sivustoille. Usein pimeään nettiin kuulu käsite verkkorikollisuudesta, joka on nykypäivänä hyvinkin vakava aihe. Verkkorikollisuutta on erittäin hankala saada kytkettyä kokonaan pois, nimittäin siihen liittyy miljoonia erilaisia ilmiöitä. Nykyään verkkorikollisuutta on jopa mahdollisuutta ostaa erilaisina palveluna ja rikollisille on olemassa oma pimeä netti, joita kaikkia ei ole saatu viranomaisten haltuun. Tätä rikollisten nettiä kutsutaan pimeäksi verkoksi. Se on internet, joka toimii täysin julkisen netin rakenteessa. Ainut on, että sinne pääsyyn täytyy tehdä tiettyjä toimia, jotka varmistavat netin salaisena pysymisen. Nämä tekevät netissä selaamisen nimettömäksi ja salaiseksi. Siinä salataan netti täysin anonyymiksi ja reititetään liikenne monien solmujen kautta, jolloin netin löytäminen on tehty oikeastaan mahdottomaksi. Yleinen pimeän netin käyttöjärjestelmä on Tor -niminen nettipalvelu, joka on suunniteltu nimenomaan salaamaan netin käyttö viranomaisilta ja muilta ulkopuolisilta urkkijoilta. Tämä palvelu tarjoaa erilaisia palveluita ja keskustelufoorumeita, jotka ovat suunniteltu nimenomaan rikollisten käyttöön. Näillä foorumeilla rikolliset saavat helposti suoritettua huumekauppaa ja muuta rikollisuutta netin välityksellä.

Pimeä netti pitää myös mukanaan haittaohjelmat ja anonyymit hyökkäykset

Tämä tarkoittaa meille kaikille tulevia roskaposteja, jotka usein sisältävät erilaisia linkkejä. Näillä linkeillä yritetään asettaa erilaisia viruksia ja vakoiluohjelmia ihmisten tietokoneisiin, jolloin esimerkiksi pankkitietojen saaminen on mahdollista. Tästä syystä onkin erittäin tärkeää, ettei koskaan avaa epäilyttäviä linkkejä sisältäviä sähköposteja. Onneksi usein näistä sähköposteista näkee nopeasti sen olevan virus, joten jokainen tietoinen netinkäyttäjä osaa olla avaamatta virusta. Nämä usein sisältävät todella edullisen tuotteen, jonka saa lunastettua linkin avulla tai erilaisia arpajaisvoittoja, joihin pyydetään täyttämään pankkitiedot linkistä. Tähän luokkaan sisältyy myös erilaiset kiristyshaittaohjelmat, jotka saattavat myös piiletä erilaisissa linkeissä. Nykyään kuitenkin näillä kyseisillä sähköposteilla on jatkuvasti vaikeampi saada viruksia ihmisten tietokoneisiin lisääntyvän tietoisuuden ja kehittyvien palomuurien ansiosta. Usein jo palomuuri ilmoittaa käyttäjälleen linkin olevan epäturvallinen, jolloin palomuuri estää linkin avaamisen. Usein myös tällaiset sähköpostit päätyvät helposti roskapostiin, jolloin ne eivät tule edes käyttäjälle näkyville, ellei niitä käy erikseen avaamassa. Jo nämä antavat netinkäyttäjille hyvän suojan haittaohjelmia vastaan, jolloin virusten päätyminen ihmisten tietokoneisiin on jatkuvasti epätodennäköisempää.

Pimeä netti pitää myös mukanaan haittaohjelmat ja anonyymit hyökkäykset

On kuitenkin toinen puoli, joissa haittaohjelmien tekeminen on entistäkin helpompaa ja yleisempää. Tämä toimii niin että hakkeri, joka osaa luoda haittaohjelman luo sen ja myy eteenpäin. Tällöin pimeässä netissä käydään kauppaa erilaisista haittaohjelmista. Ja vaikka edellisessä tekstissä mainittiinkin niin, niin pitää haittaohjelmien kanssa olla silti varovainen. Haittaohjelmia luodaan jatkuvasti erilaisia ja niistä yritetään jatkuvasti tehdä vieläkin uskottavampia, jotta yhä useampi kuluttaja menisi lankaan. On myös tullut ilmiö, missä lähetetään sähköpostia pankin nimissä ja pyydetään lähettämään pankkitunnukset.