Mikä ihmeen VPN?

Virtual Private Network eli VPN on virtuaalinen erillisverkko, tai toisin sanoen yksityisverkko, joka salaa kokonaisuudessaan käyttäjän dataliikenteen. Kyseinen VPN -termi saattaa olla tuttu joillekin muun muassa etätöistä, sillä useat yritykset käyttävät tätä VPN-tekniikkaa siihen, että työntekijät pääsevät yrityksen suljettuun turvalliseen verkkoon olivatpa he missä tahansa, vaikka kahvilassa, kirjastossa tai ihan vain kotonaan.

Miten VPN toimii?

VPN salaa käyttäjän dataliikenteen muodostamalla sille niin kutsutun putken. Dataliikenne kulkee tämän putken sisällä turvallisesti määränpäähän hämärtäen esimerkiksi laitteen fyysisen sijainnin. VPN toimii kaikissa laitteissa, eli sen saa otettua käyttöön niin tietokoneissa, tableteissa kuin älypuhelimissa. VPN estää kolmansia osapuolia näkemästä käyttötietosi, sillä se mihin nettiä käytät, tulisi olla vain ja ainoastaan oma asiasi, valitettavasti kuitenkin lähes kaikki internet-palveluntarjoajat pitävät kirjaa selaushistoriastasi ja jotkut jopa myyvät niitä eteenpäin kolmansille osapuolille tienatakseen rahaa omaan taskuunsa. Monikaan ei ehkä tule ajatelleeksi, mihin kaikkeen heidän selaushistoriansa, sijaintitietonsa ja tiedot verkkokauppa ostoksistaan saattavat mennä? Täytyy kuitenkin muistaa, että VPN ei suojaa jo olemassa olevalta ongelmalta, eli jos tietokoneesi, tablettisi tai älypuhelimesi on joutunut hakkerin kohteeksi ja laitteen tietoturva on vaarantunut ei VPN pysty tällöin enää suojaamaan käyttäjää. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää huolehtia laitteen ajan tasalla olevista virustorjunnoista.

Mihin sitä käytetään ja mistä sen saa?

Käyttötarkoituksia on monia, mutta esimerkiksi nettiselauksen suojaamiseen avoimissa WiFi-verkoissa, eli vaikkapa kauppojen, koulujen tai kirjastojen yleisissä saatavilla olevissa verkoissa, jotka ovat lähtökohtaisesti suhteellisen turvattomia. VPN:ää käytetään muun muassa juurikin näiden turvattomien WiFi-verkkojen tiedonkeruulta suojautumiseen. Olisi hyvin harmillista, mikäli esimerkiksi yrityksen tärkeät ja salaiset tiedot vuotaisivat vaikkapa kirjaston tai kahvilan avoimen WiFi-verkon vuoksi muilla osapuolille käyttöön. Toinen suosittu käyttö on oman sijainnin salaaminen. Kun VPN on käytössä esimerkiksi mainostajat ja monet muut tahot eivät löydä sijaintiasi yhtä helposti.

VPN toimii apuna myös yhteydenmuodostuksen kanssa erilaisten pelipalveluiden kanssa. Jos usea tietokone, joka on samassa taloudessa, haluaa liittyä yhteen peliin siitä huolimatta, että ne näyttävät olevan yhdessä osoitteessa julkiseen verkkoon liikennöitäessä. VPN mahdollistaa tämän juurikin hämärtämällä laitteen fyysisen sijainnin. VPN:ää käyttäessä myös sivustot ovat salaisia, eli kukaan ei pääse seuraamaan sivustoja, joilla käyttäjä vierailee. Näin ollen muun muassa ostokset, jotka teet erilaisissa verkkoaupoissa ovat salaisia. Tämä myös poistaa mainokset, jotka pomppaavat esimerkiksi puhelimen näytölle, kun olet tutkiskellut jotain tuotetta netistä, tai ostanut samantapaisia tuotteita verkkokaupoista.

Mihin sitä käytetään ja mistä sen saa?

Mihin sitä käytetään ja mistä sen saa?

Markkinoilla on runsaasti tarjolla niin ilmaisia, että maksullisia VPN-palveluita. Esimerkiksi Opera-selaimessa on itsessään sisäänrakennettuna ilmainen VPN, joka toimii internetin selailussa. Maksulliset vaihtoehdot ovat usein kuitenkin luotettavampia, nopeampia sekä sisältävät enemmän monipuolisia mahdollisuuksia. Lisäksi kannattaa muistaa mikäli päätyy ilmaiseen VPN-ohjelmaan, että kaikki eivät välttämättä ole aivan sitä mitä luvataan ja tietojasi saatetaan kalastella tätä kautta. Pohjoismaissa tällä hetkellä markkinajohtajia VPN-palveluissa ovat luotettavat F-secure Freedome sekä NordVPN, joista molemmat ovat luotettavia ja oikein hyviä vaihtoehtoja. Ennen palvelun valintaa kannattaa kutienkin vertailla eri tarjoajien eroja, joita on usein huomattavastikin esimerkiksi ominaisuuksissa sekä hinnassa. VPN-yhteys on kuitenkin aina suojattu, joten mikäli et halua selaushistoriaasi, verkkokauppaostoksiasi, sijaintitietojasi ja paljon muuta seurattavan on VPN silloin ehdottomasti tarpeellinen, sillä mikään muu ei suojaa tietojesi leviämistä internetin ihmeellisessä maailmassa.